Dette bør du vite når du kjøper dunjakke

BloggBlogg

Produktbeskrivelsene på en dunjakke kan være vanskelig å forstå. Her er en enkel forklaring på hva du bør se etter når du skal kjøpe ny.

I kaldere strøk har man fylt klesplagg med dun siden 1700-tallet. Dun er det animalske materialet som varmer mest i forhold til vekt, og de lette dunjakkene er den foretrukne ytterbekledningen for de fleste som oppholder seg mye ute i kulda.

Dun er fuglenes isolasjon

Under fjærpryden har mange fugler et lag med tynne, fine fjær. Det er disse fjærene som kalles dun. Den vanligste dunen å bruke i jakker, er gåsedun. 

De ytterste fjærlagene til fuglene holder all fukt bort fra kroppen og sørger for at dunet er tørt. Ettersom dun inneholder masse isolerende luft, er det avhengig av å være tørt for å varme. Blir dunet vått, forsvinner luften, materialet klapper sammen og mister sine isolerende evner.

Hvis dunet er tørt, holder det med et tynt isolerende lag for å holde fuglen varm. På den måten kan fugler ligge i iskaldt vann, uten å fryse.

Derfor er det også viktig å holde dunjakker tørre under bruk, og sørge for at jakken blir tørket i tørketrommel sammen med tennisballer, etter vask. Når man tørker dunjakken med tennisballer vil ballene sørge for at dunet skifter plass inne i jakken, og ikke samler og klumper seg sammen i noen deler av jakken.

Kvaliteten på en dunjakke baseres på tre egenskaper, dunblanding, dunspenst og fyllmengde. De fleste produsentene bruker de engelske betegnelsene Composition of Filling (dunblanding), Fill Power (dunspenst) og Net Fill Weight (fyllmengde).

Hvor varm jakken er, avhenger av alle de tre egenskapene. De varmeste jakkene har høye verdier på alle skalaene.

Fyllmengde

Net Fill Weight, eller fyllmengden, forteller hvor mange gram dun som er puttet inn i en dunjakke. Mye dun kan gjøre jakken varmere, hvis dunen er bra, men det vil også øke vekten og pakkstørrelsen på jakken. Noe som kan være en ulempe hvis man skal pakke jakken i sekken når det blir for varmt.

Dunblanding

Composition of Filling beskriver forholdet mellom dun og fjær. Er dunjakken fylt med 90 prosent dun og 10 prosent fjær, er dunblandingen, eller Composition of Filling 90/10.

En dunjakke med høy andel dun er i utgangspunktet varmere, lettere og dyrere enn en jakke med lavere andel dun og større andel fjær.

Grunnen til at det båe er dun og fjær i dunjakkene, er at det er dunets oppgave å holde deg varm mens fjærene transporterer bort fukt og sørger for at jakken holder seg fluffy.

Gjennomgående sømmer versus boks-konstruksjon

De fleste dunjakker har gjennomgående sømmer. En søm isolerer ikke. Derfor vil sømmene fungere som kuldebroer fra utsiden av jakken til innsiden.

Skal du ha en dunjakke som kan brukes på skikkelig kalde dager, anbefaler vi derfor å velge en design med boks-konstruksjon. I boks-konstruksjonen er det sydd inn vegger mellom inner- og ytterstoffet som danner bokser med dun. Boksene forhindrer kuldebroer mellom inner- og ytterstoffet.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!