7 gode grunner til å velge ull

 

Ull er naturens eget high tech-materiale. Visste du at ullplagg kan bære 35 prosent av sin egen vekt i fuktighet uten å føles vått? Fibrene i ullen har unike egenskaper som holder deg varm på kalde dager, og som regulerer temperaturen i varmen. Perfekt for store og små eventyrere.

Gradestokken er i ferd til å krype ned mot det som kan oppleves som ubehagelige temperaturer – men med ull innerst kan du oppleve gledene ved alle årstider og fortsatt holde deg varm.

Fordelene med ull er mange, og er både et must på høstkledde fjelltopper, med ski under beina og på oppdagelsesferd med poden i nabolaget. Tidligere var ull forbeholdt det innerste laget og de klassiske ullgenserne. Nå skapes stadig mer innovative produkter ved bruk av ullens unike egenskaper.

Som mellomlagsplagg har ull en unik isolasjonsevne, samtidig som materialet er pustende og fukttransporterende. Det betyr at du fortsatt holder deg varm, selv om klærne skulle bli fuktige. Samtidig fungerer ull som et skjold mot høye temperaturer. Der fleece er lett antennelig rundt bålet, og vil smelte i kontakt med ild eller høy varme, er ull et brannhemmende materiale. Vi i G-Sport og G-MAX elsker ull på tur, og gir deg syv gode grunner til å velge ull i vinter:

1. FUKTABSORPSJON
Merinoull isolerer mot kulde og holder deg varm selv om du blir våt eller fuktig, fordi merinoull er svært hydrofil. Det vil si at ullen absorberer større mengder fuktighet enn syntetiske fibre. På grunn av dette holder den også lenger på varmen. Merinoull kan bære opptil 35 prosent fuktighet uten at klærne føles klamme. Ved å bruke ull direkte på huden, reduserer du faren for å bli nedkjølt. Dette vil du merke spesielt godt om du er i aktivitet og blir svett på kroppen, for så å ta deg en pause.

2. ISOLASJONSEVNE
Plagg av merinoull har høy isolasjonsevne, fordi merinofibrene er svært krusete. Denne strukturen gjør at millioner av små luftlommer stenger kroppsvarmen inne, for så å skape en buffersone mot kulden.

3. TEMPERATURREGULERING 
Merinoull har naturlige temperaturregulerende egenskaper. Den regulerer kroppstemperaturen din ved å absorbere og slippe ut fuktighet. Dersom det blir varmt, vil ullen sørge for å kjøle seg selv ned gjennom fordamping. Kroppene våre gjør det samme, vi svetter for å kjøle oss ned. Slik regulerer ull kroppstemperaturen, og hjelper deg til verken å bli for kald eller overopphetet.

4. MOTSTANDSDYKTIG MOT LUKT 
Merinoull har en permanent og naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer, eller bakterier, og dermed også lukt. Ullen kan brukes flere dager i strekk uten å lukte, så lenge man tørker og lufter ullen etter bruk. Årsaken er en kombinasjon av merinoullens utmerkede evne til raskt å absorbere svette og la den fordampe, og at fibrene har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakterier som fører til vond lukt, trives best på en positivt ladet, glatt overflate, slik syntetiske fibre ofte har. De fleste syntetiske fibre kan faktisk øke graden av vond lukt nettopp fordi de skaper en grobunn for bakterier.

5. KAN LINDRE EKSEM
Merinoullens evne til å regulere både temperatur og fuktighet, samt de antibakterielle egenskapene, bidrar til å skape et sunt mikroklima for huden din - som igjen kan lindre eksem og annen problemhud. En australsk studie viste hvordan barn med eksem ble tydelig friskere av å bruke superfin merinoull, fra det norske merket Devold, over en lengre periode.

6. BRANNHEMMENDE
Klær av ull er de mest brannsikre. Ullklær har vanskelig for å antenne og de brenner sakte. Brann i tykke ullstoffer slokker som oftest av seg selv. Derfor er ull et foretrukket materiale for eksempelvis brannmenn, og er et smart valg når en skal tilbringe kvelder ute rundt bålet.

7. UV-BESKYTTELSE
Ull absorberer også UV-stråling, og gir dermed en naturlig beskyttelse mot solen. Styrken kan variere fra UPF 20 til 50+ avhengig av plaggets tykkelse og farge.