Foto: Christin Oldebråten

fine sommerturer for familier med overnatting ute

Ta familien med på tur og overnatt ute! Her er tips til fine turmål og bra overnattingssteder.
Av: Christin Oldebråten. Christin er Mammut-ambassadør og erfaren turentusiast. Nå deler hun sine beste tips og råd på gsport.no


 "BOKKEODDEN" VED NØKLEVANN I ØSTMARKA

Alder: 4 år +
Gangtid en vei: ca 1 t

Dette stedet ytterst på odden midt i Nøklevann er en perle: her er fint å bade, grille og sove under åpen himmel. Mange fugler hekker og lever i området, og du føler villmarka omgi deg selv om det er kort vei til sivilisasjonen.

Fra Bøler T-banestasjon går man til parkeringsplass ved Haraløkka idrettsanlegg. Mat kan kjøpes på Rema 1000 rett før P-plassen. Gå videre mot Sørli gård og følg stien langs gjerdet med utsyn mot vannet og våtmarksområdet på høyre side. Følg stien langs vannet til odden helt ytterst.

 

HUGAKØLLEN, VANG I VALDRES

Alder: 5 år +
Gangtid en vei: 2 t
Høydemeter: 300

Hugakollen er et flott utsynspunkt over den vakre fjellbygda Vang i Valdres. Det tar 4,5 timer å kjøre hit fra Oslo. Toppen er på 1130 m og stien er lett å gå.

Ta av E16 fra Vangsnes og kjør opp bakkene til P-plass nær Hugastølen. Følg stien forbi stølen og opp gjennom fjellskogen. Snart ser dere toppen. Følg stien videre, det er litt brattere opp det siste stykket, men på ingen måte luftig. Fin tur å gå med barn i bæremeis.

I bygda Vang er det flere overnattingsmuligheter, for eksempel Hugasyn HyttegrendBøflaten Camping og Sørre Hemsing gård.

KNUTSHØE I JOTUNHEIMEN, 1517 M

Alder: 7 år +
Gangtid en vei: 2-3 t
Høydemeter: 420 (til toppen lengst bort)

Knutshøe er en fin "dragerygg" på sydsiden av Gjende-vannet med fantastisk utsyn mot Besseggen og andre fine fjell. Fra p-plass ved veien på Valdresflya følges stien over bro ved bekken og videre mot ryggen. Det er ikke vann å finne i høyden, så fyll flaskene i bekken. Oppstigningen byr på et par enkle klyvepartier. Disse kan føles litt "spennende", men det er ikke vanskelig. Hold hodet kaldt, det er snakk om 10-15 meter, så kommer dere over og kan nyte turen videre.

Er barna små (under 9 år) er det best å ikke gå for langt bortover ryggen mot toppen, men heller finne et fint overnattingssted sammen. Det er mange fine plasser på starten av ryggen, etter at den første oppstigningen er unnagjort. Det er færre bra overnattingssteder jo nærmere man kommer det høyeste punktet.

Er barna større (12 år +), kan dere fortsette over hele ryggen og gå ned på andre siden med retur via sti langs vannet Øvre Leirungen. Nedturen på andre siden er ingen sak – her er fin sti og ingen klyving. Men retur via dalen er lang for små bein, så det er best å ta med de små ned samme vei som man kom opp

 Ny-Hellesund i Søgnes skjærgård

Alder: 2 år +
Gangtid: 30 min

Øygruppa Ny-Hellesund er et ferieparadis i Søgneskjærgården. Lagunen mellom Helgøya og Kapelløya er omgitt av friområder med badestrender. Dette er ofte det luneste stedet og her kan man overnatte i telt eller under åpen himmel. Ta rutebåten fra Høllen brygge i Søgne ut til Ny-Hellesund. Fra kaia følger dere sti over til lagunen og stranden på østsiden av øya. Hopp i havet og lek sjørøver mellom klippene! PS. Det går an å kjøpe is i Ny-Hellesund, og det finnes noen klatrefelt omtrent midt på øya, så her er det ikke dumt å ta med seg litt klatreutstyr.

Basecamp under Falketind i Jotunheimen

Alder: 5 år +

Området ved Falketind / Uranostind er utrolig vakkert med spisse fjell på alle kanter. Her kan man ta med barna på mange fine småtopper i området fra basecamp i telt ved elva. Husk gode soveposer og liggeunderlag – det kan være kaldt om natten selv midt på sommeren. Fine turmål er høydene 1685 m, 1591 m, 1582 m med utsyn over breen og andre småknatter i området.

Kjør til Tyin og inn langs Tyinvannet, retning Fondsbu. Ved Tyinholmen tar man til venstre innover anleggsveien i Koldedalen (dårlig vei). Parker ved bommen nesten innerst i dalen og gå opp langs venstre side av elva, rett etter broa. Det er mange fine teltplasser oppe i bakken, man trenger ikke gå så langt.

Avslutt gjerne med en tur til Fondsbu, her er det vafler og is til salgs! Det går også an å få seg en dusj og en natt under tak hvis man skulle ønske det.

Se også: