Foto: Christin Oldebråten

Ut på tur med blide, motiverte barn

Hvordan motivere barna slik at de gleder seg til tur? Hvordan får du barna til å ha det moro underveis og se frem til neste tur? Her er tips og gode råd.

Av: Christin Oldebråten. Christin er Mammut-ambassadør og erfaren turentusiast. Nå deler hun sine beste tips og råd på gsport.no

Det aller viktigste på tur er å ha det fint sammen ute i naturen. Fokuser på å lage gode opplevelser for både store og små. Du trenger ikke gå langt for å få fine naturopplevelser med barna. Bruk gjerne nærområdet, planlegg turen godt og vær smart underveis. Glem alt du skulle ha gjort hjemme, vær til stede her og nå og husk at din entusiasme smitter.

Før turen

Snakk om hva dere skal gjøre sammen på turen
Ikke gi barna faktaopplysninger om turen, dvs. hvor langt dere skal gå, hvor fint det er underveis og på toppen. Fokuser på hva dere skal finne på sammen underveis. La gjerne barna tegne aktivitetene og henge dem opp på veggen. Før de skal sove kan dere snakke om tegningene og du kan spørre dem om hva de gleder seg mest til. Barn blir motivert av å glede seg til å oppleve morsomme ting. De er ikke opptatt av å gå langt, nyte utsikten etc.

Bli inspirert av andre turbarn
Se gjerne filmer og TV-programmer, eks Villmarksbarna, Oppdrag Nansen, Ronja Røverdatter.

Turmålet
Snakk med barna om turmålet, vis gjerne bilder og finn ut hva dere skal gjøre når dere kommer frem. Kan rødnissene ha glemt igjen noe godt ved varden? Er det en skatt nær hytta dere kommer til? Prøv å ikke snu før målet er nådd. ”Yess, jeg klarte det”. Den følelsen er deilig både for små og store.

Veien
Det er ofte morsommere med rundturer enn å måtte gå samme vei tilbake. Det kan også være lettere å gå to kilometer på en spennende sti, enn en kilometer på kjedelig grusvei. Flatt terreng er dødskjedelig. Legg inn litt klatring eller klyving i stedet.

Ikke stress. Sørg for god stemning i huset. Vis at du gleder deg til turen.
Masete, sure, stressede voksne som stadig sjekker mobilen og småkrangler, dreper turglede og motivasjon. Vask turtøyet god tid i forveien. Pakk kvelden før mens barna sover. Bruk morgenen til å tulle, tøyse, kose dere og spise en god frokost før dere skal gå. Sørg for at det er god stemning og vis barna at du gleder deg til å dra på tur med dem.

Pakkeliste
En god pakkeliste hjelper deg å ikke glemme viktige ting. Det er viktig å være godt kledd, men husk at for mye klær gjør at man blir varm og sliten. Ta med klær som ikke hemmer barnas bevegelighet. Se full pakkeliste for sommerturer med familien her

Ta med likesinnede og jevnaldrende venner
Slå dere gjerne sammen med andre slik at dere kan dele på utstyr, og slik at barna har noen jevnaldrende å leke med.

Bli enig med barna om hvordan dere skal gå.
Skal dere gå fort, middels eller sakte? Er det lov å konkurrere? Er det lov å gå fra hverandre? Hvor og når skal dere i tilfelle samles igjen? Bestem dere for å gå sakte nok til at dere ser blomstene i veikanten og kan nyte underveis.

Underveis

Start om morgenen etter frokost og dobesøk
Friske, uthvilte barn med høyt blodsukker har mye energi. Spis en god frokost, drikk mye og gå på do før dere drar av gårde.

Unngå å kjøre langt til startstreken
Mye bilkjøring er kjedelig, gjør barna slappe og det kan oppstå krangler i baksetet.

Lek og morsomme aktiviteter
Barn liker mestringsopplevelser – men ikke fokuser så mye på konkurransen at leken kommer i bakgrunnen. Det viktigste er å ha det kjekt sammen.

- bygg en enkel steinovn med flat helle på toppen til å steke ting
- klatre i et tre, gjerne med tau og sele slik at voksne kan fire ned
- spikk ting til lek eller nytte (eks pølsepinner)
- lek gjemsel
- bad i et vann
- finn poster (sjekk Oladilt eller lag poster selv)
- plukk blåbær til pannekakene
- turbingo (ark med bilder hvor barna krysser av når de finner tingene på turen)
- konkurranser: Kast kongle i lua, hopp så langt du kan etc.
- insektkappløp: Tegn opp løpebane på A3-ark med start på den ene enden og mål i den andre enden. Finn hvert deres insekt og kjør kappløp.
- fisk med bambusstang, krok og meitemark
- refleksløype utenom stien i skogen med poster og spørsmål
- papirflykonkurranse: gå opp på en fjelltopp, skriv navn på arket, lag papirfly og kast så langt dere kan
- oppdag fjæra: gå med snøre og håv og fang krabber eller insekter i fjæra
- rollelek: "Jeg kan være hunden og du er eieren"

Tenk morsomme, positive tanker
Lek "hvilket dyr tenker jeg på nå" og "mitt skip er lastet med". Syng morsomme sanger, snakk om hva de ønsker seg til bursdag eller jul, hvor de har lyst til å reise til sommeren, hva som er favorittmaten, favorittdyret etc. Hold samtalen gående. Fortell en fantasihistorie, snakk om hva dere ser underveis, hva blomstene heter. Ta med bok hvor barna kan slå opp insekter / fugler / blomster og finne navnene selv.

La barna gå først og komme først fram
Barn liker ikke å gå sist, de ønsker å bli sett og få ros underveis. Små barn kan gjerne få et forsprang eller andre fordeler, for eksempel kan de sykle mens de voksne må gå.

Drikkesystem med slange
Barn elsker å ha eget drikkesystem med slange. Dette er ideelt fordi de drikker selv underveis når de trenger det, og foreldrene slipper å mase og bære så mye. Anbefaler kun vann på tanken da det er vanskelig å få rengjort utstyret.

GPS, kart, kompass, skredsøker, kamera
Lær barna om bruk av GPS og skredsøker. Skredsøkeren kan gjemmes i lyng eller snø (i påskeegget?!). Barn syns det er morsomt å ta egne bilder – og vise dem frem etterpå.

Kniv
Lær barna om knivbruk slik at de kan lage ting til lek og praktiske ting. Kniv-regler: Sitt i ro, legg kniven i sliren etter bruk og spikk fra deg.

Pauser og vindsekk
Ta pauser ofte og ha lang, god lunsj. Vindsekken kan dere sitte og ligge på – eller krype inn i hvis det blåser og er kjølig.

Lag god mat ute
Spis og drikk før dere drar hjemmefra. Lavt blodsukker gir sure miner og slitne bein. Gi barna noe å tygge på underveis, ikke vent helt til lunsj. #NilaTurjente08 anbefaler denne maten:

- Pinnebrød med stekt bacon inni (stek på flat stein/ovn som dere lager selv)
- Pølser og pinnebrød på bål
- Kakao (på termos) med krem (fra boks)
- Sørlandschips
- Turmix med sjokoladekuler
- Kjedelige brødskiver med Nugatti på er ikke kjedelige likevel
- Kjeks
- Godteri og sjokolade
- Grillet banan: Kutt en banan i to, legg litt sjokolade i midten, pakk alt inn i aluminiumfolie
- Grillet eple med kanel og sukker
- Ostesmørbrød
- Suppe
- Pannekaker
- Lapper
- Popcorn i sekken

Ta med gass og brenner

Fortell barna at de er flinke
Ros og småpremier underveis er viktig, særlig når man er sliten.

Vær forsiktig med omvendt psykologi
"Jeg tror du aaaldri klarer å gå opp den bakken der". Dette kan fungere – helt til det ikke funker. Hvis du sier slike ting, er det viktig at barnet skjønner at du bare tøyser, ellers kan de bli lei seg. Kanskje du heller skal si: "Jeg vet at du klarer å…."

Mobilen = kamera only
Mobilen er bare til å ta bilder med på tur. Motstå fristelsen til å sjekke Instagram og Facebook – du kan dele etterpå. Vær til stede her og nå. Vær et godt forbilde.

Turen er ikke en treningstur for voksne
Dra på tur på barnas premisser. Trene får du gjøre en annen gang. Kle deg godt slik at du ikke fryser – husk at barna går saktere enn deg og du må sette deres behov først. Et unntak er hvis ungen elsker å sykle. Da kan du jogge ved siden av.

God sikkerhetsmargin
Det er bedre å gå kort og få en god opplevelse enn å gå langt, bli kjempesliten og ha det kjipt. Ha fokus på fine aktiviteter og å ha det gøy sammen. Tenk nøye over risiko i forbindelse med dårlig eller kaldt vær. Sørg for at barna har det bra, at de ikke fryser og har på seg klær og sko som holder. Ikke legg ut på langtur med barn uten nøye planlegging

Etter turen

Snakk med barna etter turen
Snakk sammen, helst samme kveld. Spør barna: Hva var det beste med turen? Hva lærte du på turen? Var det noe som ikke var bra? Hva kan vi gjøre bedre på neste tur?

Fortell dem igjen hvor flinke de var til å spikke, kaste kongler og gå langt. Deretter kan dere kikke litt på tegningen på veggen. Var det noen morsomme ting dere ikke fikk gjort? I såfall bør dere kanskje ta en ny tur!

Å dele bilder av barn
Barn er individer som vi foreldre skal verne og beskytte. Del derfor aldri bilder av barna dine i uheldige, nedsettende eller sårbare situasjoner, dvs hvis de er sure, sinte, gråter, er syke, har skadet seg eller gjør noe dumt. Tenk på at barna dine blir større og ha respekt for at de er mennesker med rett til privatliv. En god regel er å fokusere på bilder med positivt budskap, for eksempel bilder der barnet har det gøy, mestrer nye ting og gjør noe det liker.

God tur!

Se også: