Feil skodd

I alle butikker som selger fotballstøvler, er hyllene fylt med støvler av forskjellige merker, farger og kvaliteter, men burde de egentlig vært fjernet?

– Jeg bruker grus-sko.

Det sier David McGhie, på spørsmål om hvilke støvler han bruker når han spiller fotball på kunstgress. McGhie er Postdoktor på Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på NTNU i Trondheim. Som arbeidsbeskrivelsen tilsier forsker McGhie blant annet på utøveres bevegelser og hvordan sko fungerer på det stadig mykere kunstgresset.

– Nå er vi på tredje generasjons kunstgress og det er store forskjeller på nytt og gammelt kunstgress, men knottene på fotballskoene er konstruert for å synke ned i jorda og feste seg når man løper, men jo mer hardpakka gummiknottene på kunstgressbanen er jo vanskeligere blir det å synke ned, sier McGhie.

Postdoktoren synes det er rart at utvalget av fotball-støvler med grus-knotter er så begrenset. Selv om det er mange modeller å velge mellom har de aller fleste fotballstøvlene som er beregnet på ute-bruk enten klassiske runde knotter eller avlange, såkalte «blade»-knotter.

Anbefaler å variere

– Våre nyheter harmoniserer med de nyeste banene, og vi anbefalerå velge støvler sko etter behov, sier Stian Filtvedt, Key Account Manager for Adidas fotball i Norge.

Filtvedt påpeker at de nyeste kunstgressene er myke og at det ligger mye jobb bak designet av nye kunstgress-knotter. McGhie er av en litt annen oppfatning.

– Jeg er veldig skeptisk til de moderne knottene som er laget spesielt til kunstgress. Det er nok friksjon i kunstgress til å bruke grusknotter, så kunstgress-knotter er egentlig unødvendig. Det har vi forsket på, og derfor bruker jeg selv støvler med grus-såler.

 MYE Å VELGE MELLOM: Lave, høye, harde, myke, mange eller få knotter? Det er flere, og viktigere hensyn å ta når man skal kjøpe fotballsko enn hvilke farger man liker.

  •  

Grus-sålene har mindre knotter, knottene er mykere og det er ofte demping i sålene fordi de er beregnet for å brukes på hardt underlag, og det er her McGhie mener det er gjort feilvurderinger, for kunstgress er heller ikke alltid mykt, uavhengig om det er gammelt eller nytt.

– Det blir strødd sand og gummi-biter i kunstgresset som skal gjøre det mykere, men det må «harves» opp med jevne mellomrom for å ivareta kvaliteten på banen. Hvis ikke blir både sand og gummi-biter tråkket ned og liggende som et komprimert, hardt belegg i bunnen.

Stadig flere fotballbaner i Norge dekkes med kunstgress og McGhie mener det mangler noe i fotballstøvel-sortimentet som passer bedre for de stadig mer aktuelle kunstgressutfordringene. Stian Filtvedt mener flere sko er løsningen.

– De minste barna trenger ikke så mye feste og kan lett bruke turf-såle (grus), men når spilleren blir større og tyngre vil behovet for bedre feste øke. Trener man fire, fem ganger i uka vil vi uansett anbefale utøvere å benytte seg av flere forskjellige par med sko. Variasjon er bra for ben, rygg og føtter, og bruk gjerne sko med turf-såler for å variere, sier Filtvedt.

Hvis man ikke har mulighet til å kjøpe to par sko anbefaler Filtvedt at man bruker joggesko på oppvarmingen for å avlaste kroppen, og venter med kunstgressknottene til de mer intense delene av treningen. McGhie ville kanskje heller brukt grus-sko på hele treningen.

– Kunstgressknottene som eksisterer nå er en hybrid mellom gress- og grus-knotter, men jeg har vanskelig for å forstå den tekniske bakgrunnen for de knottene so produseres nå. Det virker mer som de prøver og feiler enn å forske seg frem til et godt resultat.