Er den nye VM-ballen den beste noensinne?

Den offisielle VM-fotballen for VM i Russland 2018 er klar. Adidas har feilet tidligere, men nå tror vi de har laget tidenes beste og mest innovative fotball. 

Digital ball

VM-ballen for 2018 heter Telstar 18, og er en oppdatert versjon av den klassiske VM-ballen fra Mexico-VM i 1970. Da var ballen den første med kombinasjonen hvite og svarte paneler og ble designet for å bli mer synlig på datidens tv- bilder, som var i svart-hvitt. Navnet Telstar stammer også fra ballens rolle som «star of television»

Adidas er ikke mindre innovative nå enn i 1970, og i 2018 blir VM-ballen for første gang digital. Telstar 18 har en NFC-chip sydd inn i læret som er kompatibel med både Apple og Android-telefoner. Kobler du chipen opp mot en NFC-app på din telefon kan du delta i eksklusive online-utfordringer mens du venter på VM i Russland. Etter hvert som ballen brukes vil nye utfordringer låses opp, som når du fullfører et brett på et tv-spill

Spillerkritikk

Under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010 fikk den offisielle VM-ballen masse pepper. Trenere, utespillere og målvakter mente Adidas-ballen var upresis og annerledes.

Den spanske keeperen Iker Casillas sa at VM-ballen oppførte seg som en badeball og Brasils keeper Julio Cesar sammenlignet Jabulani med plastikkballene du kan kjøpe på supermarkedet for en tier.

Siden VM i Mexico i 1970 og for 13. gang på rad har Adidas ansvaret for den offisielle VM-ballen når fotball-VM avvikles i Russland i juni og juli 2018.

For å garantere suksess har årets ball har vært gjennom grundig testing. Real Madrid, Manchester United, Juventus og Ajax er blant klubbene som har testet ballen. I tillegg har landslag som Argentina, Mexico og Columbia fått tjuvstarte med VM-kula.

– En vanlig sort og hvit fotball har 32 paneler. Da blir det mange sømmer, jevnt fordelt over ballen. Det er dette de fleste spillerne er vant til. Hvis man så skal spille med en ball med bare noen få paneler, og dermed mye færre sømmer, kan aerodynamikken bli en helt annen, sier Samset

VM 2018

Bedre og bedre

Når de lagde nye Telstar, tok Adidas utgangspunkt i det beste fra VM-ballen i Brasil 2014, Brazuca. Ny teknologi ble lagt til for å gjøre den enda bedre. Forskjellene skal øke ballens ytelse, enten det er vått eller tørt, men samtidig ikke være så store at de overrasker spillerne.

– For profesjonelle fotballspillere er det viktig at ballen oppfører seg som forventet. Hvis ballen plutselig blir dobbelt så tung, skjønner vi alle at spillet ville bli annerledes. Derfor er fotballer i store mesterskap standardiserte, sier Bjørn Hallvard Samset, fysiker ved Cicero.

Samset har skrevet artikkelen, Fotball-EM, frispark og fysikk hvor han blant annet tar for seg fotballens bevegelser og hva som påvirker de. Den nye ballen har termiske, limte sømmer for å gi ballen en mer forutsigbar ballbane og lavere vannopptak.

– Det viktigste for aerodynamikken til fotballen er sømmene mellom platene på ballen. Ved harde skudd vil sømmene fungere som en slags smøring mot luftmotstanden og luftmotstanden påvirker igjen turbulensen i luftlaget rundt ballen.

VM 2018

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!