KLE DEG RIKTIG I VINTERFJELLET

Når du er på skitur i fjellet, burde du alltid ha ull nærmest kroppen fordi det er varmere enn syntetiske materialer. Hvis man har ett tynt ull-lag underst og ett litt tykkere ullplagg på utenpå, er man sikret.

For de som mener at ull klør, kan ofte klær som er laget av en blanding være et godt alternativ.

Mellomplagget vil man sjelden ha bruk for når man er i bevegelse – da må det i så fall være veldig kaldt eller man må stå helt stille. Men det bør alltid være med et slikt plagg i sekken. Dette plagget kan gjerne være en blanding av ull og syntetisk – en såkalt ullfleece. Den isolerer svært godt mot kulde.

Når det gjelder ytterjakken, velger mange et for tykt plagg.
Det viktigste er at jakken eller anorakken er vindtett. Mange har på seg tykke, fôrede jakker, men det er sjelden nødvendig når man er i aktivitet. Det er mellomplagget som skal ha disse egenskapene. For en dagstur i fjellet er som oftest en lett treningsjakke tilstrekkelig, det samme gjelder for buksen. For de lange turene må man imidlertid ha en skikkelig hette på jakken. Og går du utenfor preparerte løyper – ikke glem gamasjer.

Ha med deg skift i sekken
Ta med tørt undertøy, solbriller og selvfølgelig mat og varm drikke. De som legger ut på de litt tøffere turene bør ha med snøspade, snøstenger, kart og kompass – for å nevne det viktigste.

Gode råd til de som har med barn på skitur i fjellet
Kulde er egentlig ikke noe problem for barn hvis de er kledd skikkelig. De fleste barn trives i snøen, men ikke legge opp til for lange turer med de minste barna. Da kan både motivasjonen og turopplevelsen få seg en knekk.