Dette bør du ha i topptursekken

Man kan ikke belage seg på flaks når man er på topptur. Noe utstyr må du ha i topptursekken.

Adidas Solar Boost Løpesko

Ekstra hansker

Minst ett par ekstra hansker er fint å ha med seg, det er fort gjort å miste en hanske på fjellet og det kan bli alvorlig!

Jakke med syntetisk fyll

Skal du på topptur, anbefaler vi deg å ha med en jakke med et annet fyll enn dun. Syntetisk fyll tåler vann bedre enn dun og varmer nesten like godt. Lett å komprimere og fin å ha når du skal ned fra fjellet, eller hvis været slår om.

Goggles

Om det blir skikkelig snøstorm, er goggles det eneste som virkelig beskytter øynene. Har du brilleglass som passer lysforholdene hjelper de deg også med å se konturer i landskapet og navigere.

Vindsekk

Vær alltid forberedt på det verste. Blir det dårlig vær, eller trenger du å sitte i ro å vente på hjelp, holder du bedre på temperaturen og motivasjonen under en duk.

 

Topptursekken

Pakkpose

Når du har jobbet deg til toppen, kommer svetten. Da bør du skifte og ha på tørre klær til nedfarten. Pakk alt som må holdes tørt i pakkposer.

Lue

En ekstra lue kan være fint å ha hvis den du har på blir våt. 

Ullundertøy

Etter oppturen er det av med det våte og på med tørt og godt undertøy.

Ullsokker

Det er alltid lurt å skifte sokker når man er på tur. Selv om sokkene ikke føles våte, vil føttene bli varmere når du skifter til nye, rene ullsokker. Høye alpinsokker rekker lenger opp på leggen enn støvlene og minsker risikoen for gnagsår foran og bak på leggene.

topptur
Adidas Solar Boost Løpesko

Hodelykt

Hvis uhellet er ute blir det raskt mørkt, og vanskelig å navigere. Da blir hodelykten livsviktig for å se, eller bli sett.

Buff

Været skifter raskt på fjellet. Selv om sola skinner når du legger ut på tur, kan værforholdene endres når du er på tur. En buff er perfekt til beskyttelse mot vær og vind.

Mobiltelefon er alltid lurt å ha for å kunne kommunisere ved behov, men følg fortsatt fjellvettregel nummer 1, meld fra hvor du går.

Skredsøker

Skredsøkeren skal være på kroppen, ikke i sekken. Sørg for at du kan bruke skredsøkeren før du legger ut på tur. Når skredet går, kan det være for sent. Om du har en eldre, analog skredsøker, bør du kjøpe en digital søker med tre antenner. De tre antennene gjør det lettere å lokalisere de man søker etter, og det blir lettere å lokalisere deg.

Spade

Skal være i metall og fortrinnsvis med teleskopskaft. Styr unna billige plastspader som knekker når du trenger dem mest.

Søkestang

Kjøp ei stang som er minst 240 cm lang. Stang i karbon eller aluminium er å foretrekke.

Skredsekk

En skredsekk er en god investering og et must for deg som går på topptur eller driver med frikjøring. Skredsekken har en innebygd ballong som kan utløses hvis du blir tatt av skred. I snøskred holder store gjenstander seg øverst i snømassene og ballongen på sekken sørger for at du havner høyere opp.

Kart og Kompass

Dette er et must for å navigere på tur.

Vann

Uavhengig av hvor lett du ønsker å bære, du er nødt til ha med deg vann på topptur. Noen liker også å fylle en termos med varm drikke, i tillegg til vannet.

Adidas Solar Boost Løpesko

Dette må du ikke ha i sekken, men det kan redde dagen

GPS

Ved redusert sikt er det veldig nyttig med GPS. Mange har GPS på telefonen, men vær obs på at batteriet på en mobiltelefon er veldig mye dårligere enn på en GPS. Det er også mange områder som ikke dekkes av GPS’en på mobiltelefoner. Da trenger du en skikkelig GPS for å finne frem.

Førstehjelpskrin

Her er det opp til deg å avgjøre hva du har bruk for på den aktuelle turen. Er det flere som reiser på tur sammen kan dere fordele førstehjelpsutstyret mellom dere. Da kan dere ha med mer utstyr for å være forberedt på mer.

Reparasjonsutstyr

Her burde du ta med det du trenger for å fikse ødelagt utstyr. Mengde reparasjonsutstyr som burde pakkes ned er avhengig av om du skal på dagstur eller en tur som strekker seg over flere dager.

Mat

Det ligger mye glede og motivasjon i en matbit. Om det er spekemat, Kvikk Lunsj eller noe annet, ta med deg mat du gleder deg til å spise, og som gir deg nok energi.

Selv om alt utstyret er nyttig og bra å ha, er det langt fra like viktig som et skredkurs. Ta et kurs der du lærer deg å vurdere, og ta riktige valg i skredterreng, så slipper du forhåpentligvis å bruke alt utstyret.

Topptur

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!