Trygge, men sårbare

Blogg

Er du forberedt hvis strømmen eller vannet forsvinner?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kjører i disse dager en kampanje for å øke folks bevissthet rundt beredskap. De ber alle husstander gjøre enkle grep for å bedre egen og andres beredskap, og være utstyrt til å klare seg i minst tre dager uten blant annet vann, elektrisitets og internett.

Utstyret direktoratet anbefaler å kjøpe, er i hovedsak friluftsutstyr. Det betyr at beredskapsutstyret også kan brukes når det ikke er unntakstilstand.

Sårbart klima

Flom, skred og storm. Været har mye å si på hvordan vi har det i Norge, og mange nordmenn bor i vær- og klimafølsomme områder.  Når katastrofen inntreffer kan det bli vanskelig å skaffe nødvendige varer som mat og vann og tilgang til lys og varme.

Hvis flere av oss er forberedt og godt utstyrt, blir det lettere å ta vare på oss selv og våre nærmeste, men også å bidra med hjelp der det trengs mest.

Dette trenger du for å dekke grunnleggende behov i tre døgn

Drikke

En person trenger minst tre liter vann i døgnet. Vannet må være rent og kunne brukes til både mat og drikke. Store tanker med vann bør oppbevares i mørke og kjølige, men frostfrie rom for at vannet skal holde seg friskt og godt. Vannet bør byttes ut en gang i året.

Det er mange som ikke har plass til en stor dunk med vann i hjemmet. Et godt alternativ er drikkeflaske med filter i tuten. Filtertuten til Katadyn Befree fjerner 99 prosent av alle bakterier, organismer og parasitter fra vannet. Flaskene kommer i to forskjellige størrelser, tre-liter og en-liter.

Vannbeholderdelen er myk og tar veldig liten plass når den er tom. Drikkeflaskene fra Katadyn er også veldig fine å ha med på tur da du kan finne drikkevann «hvor som helst». Stillestående vann, myrvann, eller vann fra bekk i tettbebygd strøk. Suger du vannet gjennom Katadyntuten blir det drikkbart.

Mat

Det kan være en god ide å ha nok mat i hjemmet til å mette alle som bor der i tre dager. I tillegg til hermetisk mat er Real turmat et godt alternativ. Turmaten er tørket, finnes i mange smaker og har lang holdbarhet. Tilsetter du noen desiliter kokende vann har du en god og næringsrik middag.

Skaffer du deg et utvalg tørrmat med fisk-, kjøtt-, kylling- og grønnsaksretter får du dekket flere av kroppens ernæringsbehov samtidig som du får i deg nyttige kalorier og et smakfullt måltid.

Du kan også legge noen protein- eller energibarer sammen med nødrasjonene, hvis du ønsker litt søtere saker. Barene har ikke like lang holdbarhet som turmaten og bør sjekkes og eventuelt byttes og spises et par ganger i året.

Det finnes også rent tørket kjøtt med lang holdbarhet. Godt og lettvint når man trenger en rask matbit.

Varme

De aller fleste av oss er avhengig av strøm for å varme opp boligen. Har man vedovn eller peis, har man en stor fordel dersom strømmen forsvinner. Hvis man har skaffet seg ved.

Et turkjøkken er en liten, men god erstatning for en manglende peis. Et turkjøkken kan varme både bolig og mat og hjelpe med å holde motivasjonen oppe. Sørg for å ha nok gass eller annet drivstoff, og en full lighter eller fyrstikker. Gnisten på et turkjøkken kan svikte når det er skikkelig kaldt.

Når man fryser mister man mye energi, samtidig som det er mentalt utmattende. Når kulden ikke slipper taket, er det ekstremt viktig å ha gode klær. Alle som bor i Norge vet viktigheten av varme klær og vi som bor her bør ha tilgang til skikkelig ullundertøy, luer, votter, skjerf og varmt yttertøy.

For å sove godt i kulden er man også avhengig av en vintersovepose. En vintersovepose skal ha god sovekomfort helt ned til -20°C. Det finnes gode vintersoveposer fylt med dun eller syntetisk fyll. Det er forskjeller på soveposene i både pris og vekt så her er det opp til deg å velge hva som passer best til ditt bruk. En vintersovepose er ikke bare en beredskapsinvestering, men også en nødvendig bidragsyter til et rikere friluftsliv.

Lys

Hodelykt, campinglykt, lommelykt er fint å ha hvis strømmen går. Mulighetene for å lyse opp hjemme er mange, men pass på å ha nok av de riktige batteriene liggende hjemme.

Noen lykter har også oppladbare lithiumbatterier. For å lade opp dem, mobiltelefoner og annen småelektronikk er det lurt å ha en powerbank. Med en powerbank kobler du til ditt elektroniske produkt med en medfølgende kabel, eller kabelen fra telefonladeren og lader det opp på vanlig måte.

Legemidler og førstehjelp

Først og fremst, lær deg førstehjelp! Man kan raskt havne i en kritisk situasjon hvor grunnleggende førstehjelp kan redde liv.

Tar man sikkerheten i hjemmet på alvor, bør man også ha tilgang til førstehjelpsutstyr. I følge Folkehelseinstituttet skjer rundt 30 prosent av alle ulykker i hjemmet. Og Helsedirektoratet oppgir at utrykningstiden i tettbygde strøk er 12 minutter mens utrykningstiden i ikke-tettbygde strøk er 25 minutter. Da er det viktig å besitte førstehjelpsutstyr og kunnskap som kan benyttes til ambulansepersonalet ankommer. Din innsats kan redde liv!

Hygiene

Hvis vann og elektrisitet forsvinner, blir det ekstra viktig å ha fokus på den personlige hygienen. Uten vann er vi avhengig av våtservietter eller antibakteriell hånddesinfeksjon.

Informasjon

Noe av det viktigste man gjør ved kriser og ulykker, er å skaffe seg informasjon. Hvis elektrisitet, tv- og internettsignalene forsvinner, blir det vanskelig. Hvis du ikke har en batteridrevet radio.

Endringer i vannstand, vannkvalitet, evakueringsplaner og andre viktige varsler må nå oss. Radioen har vært vårt viktigste varslingssystem i mange år, og det virker fortsatt. All livsviktig informasjon i en nødsituasjon skal komme på radio.

Vet du forresten at Sivilforsvarets lydgivere, eller det vi kaller flyalarm, varsler om «viktig melding- lytt til radio»?

Ha kontroll på utstyret

Det hjelper lite å ha mye utstyr stående hvis det ikke virker eller man ikke vet hvordan det brukes. Derfor er det viktig at beredskapsutstyret testes med jevne mellomrom. En overnattingstur i friluft gir deg svar på om utstyret fungerer som det skal, samtidig som overnatting i sovepose med bål og mat tilberedt på et turkjøkken i vinterkulden er en fin opplevelse i seg selv.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!