Vårrengjøring av sykkelen

BloggBlogg

En sykkel trenger kjærlighet og pleie. Er du flink med vedlikeholdet, blir sykkelen bedre å bruke og holde seg frisk lenge.

Vask sykkelen grundig med et rengjøringsmiddel beregnet for sykkelvask. Varmt vann, bøtte og svamp eller mikrofiberklut fungerer godt til dette. Start fra toppen av sykkelen og jobb deg ned mot de mest skitne områdene. Bruk gjerne en børste, gammel tannbørste eller lignende for å komme til på vanskelige steder. Se gjerne etter om det har hopet seg opp med skitt og møkk på trinsehjulene på bakgiret og mellom drevene på kassetten. Til slutt skyller du av sykkelen med rent vann.

Smøring

Når sykkelen er vasket bør man gå over kjede, vaiere og andre bevegelige deler med sykkelolje. Ved bruk av olje på flaske kan man gjerne legge en dråpe med olje per ledd på kjede. Dette gjøres enkelt ved å snurre krankarmen motsatt vei av den veien man vanligvis tråkker. Når man er ferdig med hele kjedet tørker man forsiktig av overflødig olje med en fille eller lignende. Bruker du smørespray sprayer man en beskjeden mengde på kjede og andre bevegelige deler.

Bremsesjekk

Dersom du har bremseklosser det viktig å se om disse er nedslitte. Både bremseklosser og felger er tydelig markert med et spor som sier noe om hvor slitte de kan bli. Dersom du har nådd denne, må bremseklossene eller evt. felgene byttes.

Skivebremser krever generelt mindre vedlikehold, men de er allikevel ikke vedlikeholdsfrie som noen hevder. Også her er klossene merket med et felt for å se om de er nedslitte. Dersom bremsene piper fælt eller lager mye ulyd kan det være en fordel å ta klossene ut og pusse de med litt fint sandpapir. Hvis bremsen tar dårlig, eller bremsehåndtaket må helt i bunn for å oppnå bremseeffekt, kan det være luft i systemet eller klossene som er utslitt. Vi anbefaler da å ta kontakt med din nærmeste G-Sport butikk for å få en mekaniker til å se på problemet.

Dekk og Slanger

Riktig lufttrykk er den beste forsikringen du har for å unngå punkteringer. Anbefalt trykk for ditt dekk står markert på dekkets sidevegger. Vår anbefaling er å legge seg litt under maks anbefalt lufttrykk. Ved sykling i skog og mark kan man med fordel kjøre litt lavere trykk for bedre grep og kontakt med underlaget. Sjekk samtidig mønsteret på dekket og om det er sprekker i gummien. Dersom dette er tilfellet anbefaler vi å bytte til nye dekk.

Gir

Helt til slutt kan man gå over girene. Kontroller at giret skifter opp og ned på korrekt måte. Dersom sykkelen har stått eller vært i bruk lenge siden forrige girjustering, kan vaierne ha strekt seg litt, som kan føre til at giringen er upresis. Dette kan justeres ved å stramme opp vaieren enten på styret, eller nede ved selve girarmen. Er du usikker på hvordan man justerer gir anbefaler vi deg å komme innom en av våre butikker!

Lykke til med vårrengjøringen, og starten på nok en sykkelsesong. Og dersom du skulle trenge bistand til håndtering og klargjøring av din sykkel kan du ta kontakt med din nærmeste G-Sport.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!