Vinteren er best ute

Hvis du er glad i friluftsliv, er det ingen grunn til å sette seg ned å vente på våren. Med riktig utstyr får du mye ut av den norske vinteren.

Hvis du har turutstyr til vår-, sommer- og høstbruk, har du det meste du trenger for også å leve friluftslivet i vinter, men noen oppgraderinger er nødvendig for å holde varmen.

Vintersovepose

Sover du mye i telt om vinteren må du være forberedt på temperaturer ned mot 20 kuldegrader og lavere. Avhengig av hvor du drar på tur. Da er det nødvendig å ha en sovepose som holder kulden ute. Vinterposenes viktigste formål er, ikke overraskende å holde deg varm, men mer varme går på bekostning av vekt og pakkstørrelse på soveposen. Vintersoveposer er større og tyngre enn sommersoveposer.

Vinterposer har kortere glidelås enn andre soveposer. Det gjør vintersoveposene tettere og varmere, men gir deg likevel muligheten til å lufte hvis det blir for varmt i posen. En vinterpose bør også ha snøring rundt hodet og isolert nakkekrage med stramming.

Man kan også kombinere to mindre varme soveposer og oppnå like høy komfort-temperatur som med en vintersovepose. Dermed er det ikke nødvendig å kjøpe en dyr vintersovepose, hvis du allerede har en tresesongpose. Kjøp heller en sommerpose eller tresesongpose med annet fyll enn posen du allerede har. Da har du både en dun- og syntetisk pose du kan veksle på å bruke etter behov, og en kombinasjon som holder deg varm gjennom vinternatten.

Dun eller kunstfiber

Dun har et rykte hos mange nordmenn for å være varmt, men det finnes like varme soveposer med syntetisk fyll. Før du velger hvilken sovepose du skal kjøpe deg, er det lurt å vurdere fordeler og ulemper med begge typer fyll.

 

Syntetisk:

  • Syntetiske soveposer fortsettere å varme, selv om de blir våte.
  • Syntetiske soveposer er billigere enn dun.
  • Syntetiske poser veier mer og tar større plass enn dun.
  • Det er lettere å rengjøre en sovepose med syntetisk fyll og få tilbake de samme kvalitetene den hadde før vask, enn det er med en dun-sovepose.
  • Skal du tørke en sovepose med syntetisk fyll, kan den henge å tørke eller ligge på et gulv med varmekabler. Det går ikke med en dunpose. Dunposen må tørkes i tørketrommel og «jobbes» med for å at dunet skal fordeles likt i posen etter vask.

 

Dun:

  • Dunposer varmer bedre enn syntetiske poser i forhold til vekt.
  • Dunposene er lettere og enklere å komprimere enn syntetiske poser og tar mindre plass i sekken.
  • Dunen kollapser hvis den blir våt, og slutter å varme.
  • Dunposer er generelt dyrere enn syntetiske soveposer.

Soveposetips

Det tar lenger tid å varme opp en stor sovepose enn en liten. Er soveposen for lang, vil det bli kaldt i fotenden. Hvis du har en sovepose som er for stor, eller om et barna skal låne soveposen din, finnes det et enkelt triks. Bruk en lisse eller rem til å snurpe igjen posen nedenfor føttene til den som bruker posen. Da kan du lett justere lengden, så soveposen passer brukeren og blir varm.

Soveposer kommer i forskjellige lengder og bredder. En sovepose som passer i bredden og lengden, er som nevnt lettere å varme opp, men hvis man sover urolig eller ikke er vant til å sove i sovepose, kan det være lurt med en litt romslig pose.

Bruker du fleecepose, eller lakenpose inne i, eller utenpå soveposen, vil den gi ekstra isolasjon og absorbere fuktighet som ellers ville ha trukket seg inn i soveposen.

Ta godt vare på soveposen

Dun- og kunstfiber skal være flettet inn i hverandre for å gi god isolasjon. Dette ivaretas best hvis soveposen stappes ned i pakkposen når du skal på tur.

Ikke rull soveposen. Rulles posen hver gang den pakkes ned, vil fibrene i soveposen legge seg samme vei, eller ved siden av hverandre, og ikke flettes sammen som de burde. Da mister soveposen isoleringsevner.

Pakk opp soveposen når du har vært på tur og heng den til lufting. Flere soveposer kommer med en oppbevaringspose. Etter at posen har blitt luftet bør du putte den i oppbevaringsposen eller et annet pustende «nett». Ikke oppbevar soveposen i pakkposen. Ligger soveposen sammenklemt i lengre tid, vil den endre form å miste isolerende egenskaper.

Vask og tørk

Du kan vaske mindre soveposer med dunfyll hjemme i vaskemaskinen, men da er du avhengig av tørketrommel. Det er viktig at dunen tørker raskt, ellers vil den klumpe seg, begynne å lukte vondt og bli ødelagt. Ha soveposen i oppbevaringstrekket når den kjøres i tørketrommelen og legg to-tre tennisballer i maskinen. Tennisballene sørger for at fibrene i soveposen flyttes rundt og ikke klumper seg. Større dunposer bør leveres til et vaskeri som har kompetanse på vask av dunprodukter.

Bruker du lakenpose i soveposen, vil den fungere som sengetøy og forhindre soveposen i å bli møkkete. Da blir ikke behovet for å vaske soveposen like stort.

Et isolerende liggeunderlag

Det hjelper lite å pakke seg inn i en god sovepose hvis man legger den rett på snøen. Liggeunderlag er et must for friluftsfolk både sommer og vinter, men kulden stiller større krav til isolasjonen i.

 

Skal du bare ha med ett liggeunderlag på tur, bør du ha ett vinter-liggeunderlag. Mange friluftsfolk foretrekker å bruke to liggeunderlag. Det nederste underlaget skal ta av de verste ujevnhetene og den verste kulden, mens det øverste skal gi deg god sovekomfort.

 

Et dilemma de friluftslærde strides om, er hvilket liggeunderlag som bør ligge underst når det er kalt. Jeg har erfart at det er best å bruke det oppblåsbare nederst. Hvis du bruker et «vanlig», oppblåsbart sommerliggeunderlag, vil det ha en isolerende effekt selv om det er kaldt. Luftlommen i liggeunderlaget hindrer kroppen i å ha direkte kontakt med snøen.

 

Legger du det klassiske Bamseunderlaget på det oppblåsbare, vil det gi deg god isolering og liggekomfort. En annen fordel med å legge Bamseunderlaget øverst, er at det ikke er glatt. Mange oppblåsbare liggeunderlag er så glatte mot den like glatte soveposen at man sklir av i løpet av natten.

Litt praktisk utstyr kan redde deg på kalde dager

Hvis man fryser når man er på tur, forsvinner mye av turgleden. Derfor er det lurt å gjøre små investeringer som gir mye varme.

 

Kokende vann kan ikke bare brukes til mat og drikke, det er også velegnet for å varme opp frosne tær og lemmer. Fyll kokende vann på en Nalgene, eller annen velegnet drikkeflaske, ta av deg de brukte ull-sokkene, tre de på den varme vannflasken og putt den i soveposen. Da vil varmen tørke sokkene dine samtidig som soveposen og kroppen din blir varmet opp. Er du skikkelig kald, kan det være deilig med to flasker i soveposen. En i fotenden og en mellom lårene eller et annet sted du er kald.

 

Kropp-, hånd- og fotvarmere fra Heat Company koster lite og gir konstant varme opp til tolv timer. De små «putene» puttes i skoene, vottene, på innsiden av ullundertøyet eller i soveposen og avgir 40 grader Celsius eller mer.

Hold deg i teltet på natten

Det frister sjelden å forlate teltet på kalde vinternetter, og en full urinblære kan føre til mye tankespinning og lite søvn. Har du en ekstra «vannflaske» med stor åpning, kan du bruke den som «nød-pissoar». Da slipper du forlate teltet, og det blir enklere å gjennomføre en rask do-tur, før du returnerer til friluftsdrømmene. Husk å merke do-flasken tydelig med tape, og vær hundre prosent sikker på at flasken er tett før du fyller den! Det er hverken gøy å drikke fra feil flaske eller våkne til urinlekkasje i teltet.

Vinterdvalen er bedre i skikkelig hi

Det er flere forskjeller på vintertelt og andre telt, men i hovedsak dreier det seg om to ting, stødigere konstruksjon og kraftigere duk med mindre lufting.

 

Mens det kan være mye lufting i innerteltet på sommertelt, er vinter-innerteltene ofte tettere og du er nødt til å åpne luker for å regulere luftingen. Dårlig lufting vil føre til mye kondens og frost på innsiden av teltet og i soveposen.

 

Det finnes forskjellige typer teltplugger. Noen plugger er lettere å sette ned i frossen mark mens andre sitter bedre i snø, sand og løse underlag. Telt kommer ofte med standardplugger og skal du for eksempel ha plugger til snø, kan det hende du må kjøpe disse i tillegg til teltet.

 

Noen vintertelt har stormmatter. Stormmattene er forlengelser nederst på ytterteltet som ligger på bakken. Legger du snø på stormmattene, vil teltet stå stødigere når det blåser. Det forhindrer også vinden fra å slå rett inn på innerteltet. Noen mener at et stødig og bra telt ikke trenger stormmatter, og at det bare er en ekstra sikkerhet de mindre gode teltene har behov for.

Pakk mer når det er kaldt

Du trenger ikke ha mye i sekken når du skal overnatte ute om sommeren. På vinteren er alt annerledes. Du klarer deg med lite, men vil du sitte rundt bålet, ta deg god tid, grille mat og koke kaffe, blir kvelden mye hyggeligere med varme klær. Skal du lage skikkelig mat og ha med god drikke, blir sekken fort noen kilo tyngre. Bruker du pulk, kan du pakke mye uten å bære tungt.

 

Det finnes forskjellige typer pulk. Noen er beregnet for barn mens andre er tilpasset bagasje. Selv bruker jeg Fjellpulken Transporter 155 når jeg skal på tur. Jeg pakker alt jeg ønsker å holde tørt i den 155-liter store Fjellpulken Packbaggen. Ekstra klær, sko og sovepose i vanntette pakkposer, liggeunderlag og andre småting. «Alt» får plass i Packbaggen, og ved siden av den er det fortsatt god plass i pulken til resten av utstyret. Telt, spade, mat og drikke legger jeg foran baggen i pulken og spenner det fast med stroppene på pulken.

Ta med nok ull og dun

Hvis du skal trekke med deg pulken på tur, bør du også ta med deg ekstra varme klær. Når gradestokken viser minus ti eller kaldere, forsvinner kroppsvarmen du opparbeidet på skituren raskt. Så snart du har satt opp telt og samlet ved til bålet er det lurt å skifte klær.

Begynn gjerne med de små, men veldig viktige ullsokkene. Selv om sokkene ikke føles fuktige eller kalde ut, utgjør et sokkeskift stor forskjell. Trekk på deg en isolert bukse, tykk dunjakke, hals og varme votter og ønsk vinterkulden velkommen. En komfortabel vinternatt får deg til å se vinteren og naturen i nytt lys. Og mest sannsynlig øke lysten på flere villmarksdøgn med pulken på slep og komfort i bagasjen.

Fjellskiene får deg frem

 

Skal du ordentlig på tur, må du ut av de oppkjørte løypene og ut i løssnøen. Fjellski er bredere en racingski og bærer deg bedre på den myke snøen utenfor løypene. Du sparer mye krefter ved å gå på snøen istedenfor å synke gjennom. Mange fjellski har også stålkant. Stålkantene gjør det enklere å svinge og bremse i nedoverbakker, noe som er en stor fordel når man har en pulk på slep.

Når du skal på friluftstur trenger du støvler som holder deg varm. Fjellskistøvler er designet for å tåle kulde og bedre isolert enn andre langrennstøvler. Fjellskistøvlene Alfa Outback har også integrerte, knehøye gamasjer. Integrerte gamasjer og tørre føtter er gull verdt når man går på ski utenfor løypene eller vasser i høy snø for å sette opp telt og leirplass.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!